Digital natives

E altfel, oamenii sunt si vor fi altfel. Cei nascuti de 10-15 ani incoace, sa zic asa, au alte proiectii asupra lumii, au un altfel de control asupra informatiilor, au o alta structura de relationare cu lumea, cu ei insisi, cu tot ceea ce e in jurul lor. Pentru bunicii nostri intelepciunea salasluia in carte, iar cartea nu era un bun comun. Informatiile circulau in arii restranse si numai intre initiati. Urmatoarea generatie s-a catarat o treapta, iar şcoala a deschis noi orizonturi, noi lumi, noi asteptari. Astazi, cartea e la un clic distanta, orice informatie e accesibila, despre orice loc din lume, despre oricine, despre orice. Totul e la vedere, cu text, cu imagine, cu pareri si comentarii. Distantele s-au ars, comunicarea virtuala a atins cote greu de anticipat acum doua decenii. Termenul digital natives ii denumeste pe cei nascuti in era digitala, in care viteza este mai mare, informatiile sunt mai multe, posibilitatea de schimbare sta intr-un buton de la telecomanda, intr-un clic de mouse, sau in tastarea unui nou www. Ritmul de viata e alert, imaginile se succed cu repeziciune, varstele se ard si ele in viteza, informatia noua este permanent inlocuita de alta mai noua. Sunt destui si cei nenascuti in digitalizare, care s-au adaptat si se adapteaza noii lumi, dar in orice sens am lua-o, n-au cum sa le fie egali celor nascuti in era digitala, care se formeaza si se dezvolta ca oameni  in functie de butoane si comenzi. Scoala de azi ar trebui sa tina cont de digital natives si sa adapteze programele scolare in functie de realitatile lumii in care traim, sa formeze minti care sa foloseasca tehnologia, nu care să fie dominate si supuse tehnologiei. Si nu numai scoala. Managerii de maine vor fi din generatia digital natives, la fel si cercetatorii, creatorii sau orice alte categorii profesionale si nu numai.

2 responses

 1. Vasi

  Mi-am adus aminte de o caricatura care infatisa o tanara de vreo 14-16 ani, vizitand o expozitie de pictura, care dadea cu degetul pe tablou sa vada alta pictura … Eu ii numesc Generatia Touch-Screen 😦
  Inca un text cu mesaj si argumente pertinente 🙂 … in ceea ce priveste programa scolara imi aduc aminte o piesa ( sper sa nu aiba alt titlu ) “Sarmalele reci – Partidul te vrea prost”
  Iar daca stam sa ne gandim, totul e ciclic. Un prieten imi zicea ca e de fapt o spirala care se largeste sau se ingusteaza iar daca ne uitam in jur, aceasta spirala devine foarte abrupta si periculoasa pt ca se indeparteaza de origine si de tel.
  Te salut !

  March 16, 2012 at 8:33 am

  • piesa e “Tara te vrea prost” :), servus Vasi si multam de citire

   March 20, 2012 at 9:33 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s